[title]Scurta biografie[/title]
Nicolae Constantin Paulescu, de profesie medic si fiziolog, s-a nascut la data de 8 noiembrie 1869, in localitatea Bucuresti, si a decedat in ziua de 19 iulie 1931, in aceeasi localitate. Alaturi si de alte merite, savantul roman a ramas cunoscut drept cel care a descoperit hormonul antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai tarziu “insulina”.
-1888- 1900 studiaza medicina la Paris, obtinand un titlu de Doctor in Medicina doua titluri de Doctor în Stiinte; lucreaza in marile spitale pariziene, fiind adjunct al profesorului Lancereaux și secretar de redacție al revistei Journal de Médecine Interne.
– 1900 se reîntoarce în țară și este numit profesor de Fiziologie la Facultatea de Medicină și Director al Clinicii de Medicină internă de la spitalul St. Vincent de Paul din București.
[title]Nicolae Constantin Paulescu, omul de stiinta.[/title]
Nicolae Contantin Paulescu s-a remarcat in ochii tuturor prin cercetarea sa stiintifica asupra fiziologiei. Descoperirile sale se bucura si astazi de o mare cinstire, precum se vede in problemele de diabet si a celor aparute la nivelul hipofizei.
In ziua de 23 iulie 1921, in cadrul unei sedinte a Societatii de Biologie, medicul Nicolae Paulescu prezinta pe scurt rezultatele cercetarilor sale asupra actiunii extractului pancreatic in cazurile de diabet. In ziua de 31 august 1921, savantul Paulescu publica descoperirea principiului activ antidiabetic din pancreas, numit de el “pancreina”. Anul urmator, el primeste brevetul de inventie, numit de societatea in cauza “Pancreina si procedeul sau de fabricare”.
Datorita unor traduceri improprii ale studiilor sale, ori datorita unor rele intentii, meritele sale in vederea descoperirii insulinei vor fi trecute cu vederea vreme de prea multi ani, acestea fiind asumate de doi medici canadieni, care au studiat scrierile sale.
Academia Romana declara urmatoarele: “Este indubitabil pentru noi ca Nicolae Paulescu este cel care a descoperit insulina (pancreina) si ca, neluand in seama faptul ca el si-a prezentat rezultatele cercetarii intr-o publicatie stiintifica franceza (august 1921), cu sase luni inainte de aparitia lucrarii lui Banting si Best (februarie 1922), Fundatia Nobel i-a facut savantului roman o mare nedreptate.”
[nggallery id=1]